Енергоефективність - ключова умова економічного розвитку держави

На сьогоднішній день енергоефективність є не лише ключовою умовою економічного розвитку, але й показником самодостатності держави, її готовністю до залучення нових технологій.
Наразі, якщо бути відвертими, Україна не належить до лідерів в застосуванні енергозберігаючих технологій. Проте сучасні світові тенденції дають шанс досягти тут успіхів за досить короткий час. Для цього необхідно позбутись інерційного мислення, збільшувати планку державних амбіцій в даному напрямі і тримати руку на пульсі інноваційних трендів.
Максимальна енергоефективність має стати одним із стратегічних акцентів на наступні 10-15 років. Сюди відноситься і широке використання альтернативних джерел та сонячної енергії, здешевлення її до максимально доступного рівня, розвиток розумних мереж енергозберігання "SmartGrid". З огляду на залежність нашої країни від ринку вугілля та вуглеводнів даний аспект є особливо важливим. Нові тенденції мають впроваджуватись на всіх можливих рівнях: у промисловості, реформуванні житлового сектору, високотехнологічних проектах, наукових дослідженнях.
В Европі будівництво споруд, які мають низький рівень енергоспоживання вже давно набрало обертів. І на разі  там стоїть завдання зведення будинків, споживання енергії в яких буде нульовим. Подібні проекти з низьким енерговикористанням, що отримали назву «пасивний будинок», поступово з’являються і в нашій країні. На практиці витрати на зведення такого будинку на 30% більші ніж звичайного, але подальша його експлуатація набагато дешевша. В ідеалі такі будинки здатні самостійно забезпечувати себе енергією.
Зведення пасивного будинку складніше, ніж звичайного. Для зменшення теплових витрат тут недостатньо взяти товщу термоізоляцію, треба ліквідувати і ті місця, в яких відбувається підвищена тепловіддача (так  звані «містки тепла»). Також при проектуванні враховується орієнтація будівлі, освітлення приміщень, розміри вікон і їх наявність з кожної сторони, системи вентиляції, кондиціонування, опалення, можливості використання сонячної та геотермальної енергії.
В Європі на сьогоднішній день налічується вже кілька тисяч подібних будинків і їх кількість продовжує зростати. Найбільший з них розташований в Інсбруку. Його річне споживання енергії не перевищує 15 кВт/м2. В ньому 354 квартири, а загальна площа приміщень складає 13 984 м2. Загальний розмір встановлених на ньому сонячних панелей – 1050 м2.
В нашій країні подібні енергозберігаючі технології частіше використовуються при зведенні приватного житла. Проте при залученні відповідних інвестицій їх можна і треба втілювати і при будівництві багатоквартирних будинків.
Важливою є і підтримка тенденцій щодо раціонального енергоспоживання серед громадян. Зокрема це встановлення двозонних лічильників, яке дозволить контролювати витрати і буде стимулювати до більш ощадливого споживання електроенергії, викоритання лічильників тепла і води.
Як показує практика, за рахунок подібних енергоефективних заходів можна досягти суттєвої економії по комунальних платежах. Зокрема тільки встановлення теплолічильників  знижує платежі майже на третину.

Комплексна термомодернізація допоможе зменшити рахунки за опалення в два рази. Проте вона вимагає більших інвестицій як збоку споживача, так і держави, яка тут виступає його партнером. Але результати виправдовують витрати, а окупність інвестицій наступає за два-три роки.
Ігор Лисов

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Игорь Лысов открыл Брюггефест в Лико-Граде